Behandling af angst 
Angst, det lille spøgelse  
Tegning af ID Psykoterapeut Jette Havgry, 1999
Angst har det med at gemme sig væk, at forskanse sig bag et forsvar, så man slet ikke lægger mærke til, at den faktisk er der.

På en eller anden måde sørger angsten for, via forsvaret, at man tænker, føler og handler, så det både for en selv og andre, ser ud som om at tingene, selvfølgelig på deres helt særegne facon, er i orden. Og det gør, at man ikke graver dybere og det gør, at man ikke stiller spørgsmål.

På den måde kan angsten leve sit liv inde bag ved i fred for nysgerrige blikke. Og så kan den gøre, som den vil. Give lidt kvalme her. Og lidt kvælning der - for ikke at tale om, når den muntrer sig med at trykke én for brystet, så man tror, at man dør eller sender én ekspres på toilettet med ondt i maven.

Men angsten er selv bange. Bange for at blive opdaget. Bange for at blive hånet eller slået ihjel. For den ved, at den trods alt har sin berettigelse, i hvert fald til en vis grad, og at den dybest set fortjener, at blive accepteret og anerkendt, som den er. Og hvem fortjener egentlig ikke det? 

Når angsten bliver set, når den får et navn, når man lærer at forstå den og håndtere alle dens ugerninger, er angsten mere end villig til at afgive magten til sin herremand - eller kvinde, og den, der huser angsten vil kunne leve sit liv med langt større bevidsthed, frihed, rationel handlekraft og ikke mindst bedre relationer. Og tro mig, det gør virkelig en verden til forskel, om det er én selv eller den bange angst og forsvarene, der står ved roret i ens liv.  

Med disse ord vil jeg gerne invitere dig til sammen med mig, i individuel terapi, at se nærmere på din angst. Spøgelser er til for at blive omgået, og er vi to om det, er det til at have med at gøre. Bestil din tid nu på mobil 26 52 45 18 eller jettehavgry@gmail.com.

Angst er meget almindeligt

Ca. hver fjerde – eller 25 procent af alle mennesker - får på et tidspunkt angst, som er så udtalt at der er tale om en sygdom, der bør behandles (1). Så lider du af angst så hold dig ikke tilbage med at søge behandling. Angstlidelser hos voksne er underbehandlet i Danmark jvf. overlæge Raben Rosenberg, Psykiatrisk Hospital i Risskov (2).  

 

(1) Dagbladet / Frederiksborg Amts Avis 09.02.2008.
(2) Jyllandsposten 19.07.2007


Bekymringsdukker 

Da mine børn gik i børnehaveklasse havde de et tema om mayaindianere fra Guatemala.

Ifølge en legende fra den gamle mayatradition kan et barn, hvis det er bekymret eller bange for noget, fortælle sine bekymringer til en lille dukke, som derefter bliver placeret under hovedpuden. Næste morgen har dukken så fjernet alle barnets bekymringer.

Bekymringsdukkerne blev lavet på meget simpel vis af pap, små stykker stof og garn og jeg husker, hvordan vi selv gik i gang med at fremstille bekymringsdukker, som små gaver til familie og venner.

Jeg elsker legenden, fordi den fortæller, at angst er noget der går igen hos alle mennesker over hele kloden - og at det virkelig er muligt, at give slip på sin angst, hvis man får den rette hjælp - og ellers tør!

I terapien kan jeg hjælpe dig med at mærke, forholde dig til og give slip på dine angstfulde følelser. 
Så hvad enten du er ung eller voksen - og bekymret kan jeg varmt anbefale dig at tage et terapiforløb der handler om din angst.
 

Bestil din tid nu på mobil 26 52 45 18 eller jettehavgry@gmail.com 


Psykodynamisk og eksistentiel terapi  

Jeg tilbyder også andre former for psykoterapi mod angst f.eks. den psykodynamiske, hvor jeg både fokuserer på angsten og på resten af personligheden eller den eksistentielle, hvor vi ser nærmere på angsten som et eksistentielt grundvilkår og for alle mennesker. Hvis du gerne vil have en mere langvarig og omfattende behandling for angst kan dette lade sig gøre i et klassisk, individuelt terapiforløb

Bestil din tid nu på mobil 26 52 45 18 eller jettehavgry@gmail.com. 


Unge piger, modne kvinder, ældre damer - og angst
Under overskriften "Pæne piger får lettere angstanfald" kan man i Vejle Amts Folkeblad den 13.06.2009 læse, at   
  • 350.000 danskere lider af angst, heraf er knap 240.000 kvinder.
  • Kvinders angst ofte hænger sammen med depression og følelse af utilstrækkelighed.
  • Piger bliver vænnet til at tilpasse sig i stedet for at gå farerne i møde.
  • Piger opmuntres til at sidde stille, følge med og være pligtopfyldende og ordentlige i skolesystemet.  

Jeg er derfor glad for at kunne tilbyde både yngre piger, modne kvinder og ældre damer individuel terapi, hvor angsten sættes i fokus. Vi ser også på, hvad baggrunden for angsten er og ikke mindst, hvordan du måske med fantasiens eller tankens hjælp kan slippe den.  For ikke så lang tid siden havde jeg en klient der fandt sin indre Pippi Langstrømpe frem, og det kom angsten til livs, for Pippi er ikke bange for noget som helst - bare stærk og god.  

Bestil din tid nu på mobil 26 52 45 18 eller jettehavgry@gmail.com


Forkerte forestillinger om angst

  • Angst er en del af ens psyke, som der ikke kan laves om på.
  • Angst har nogle omkostninger som man bare må lære at leve med.
  • Angst er man selv skyld i.
  • Angst er bare et spørgsmål om at tage sig sammen.
  • Angst betyder ikke noget særligt.
  • Angst er noget pjat.

Uro i kroppen - generaliseret angst

Det er de færreste som lider af generaliseret angst, som rent faktisk er klar over, at det er det, der er i vejen. Blandt de mest almindelige klager er der en murende uro, følelse af træthed, anspændthed, dårlig nattesøvn og en deraf følgende træthed som medfører koncentrationsbesvær.

 

Mange med generaliseret angst er bekymrede for, at de selv eller deres nærmeste skal blive syge eller komme ud for en ulykke. Man er bekymret for, om man skulle have overset noget i dagens løb, og man forestiller sig alle mulige negative konsekvenser, såfremt man ikke er sikker på at alt er i orden.

Det, der er specielt ved generaliseret angstlidelse er, at ens angst skyldes uhensigtsmæssig bekymring, og at bekymringen har taget sådan overhånd, så man føler sit liv væsentligt belastet.  Der er altså tale om at forsøge at kontrollere sin bekymring, fordi man er bange for at den skal besætte en mere og mere.

 

De fleste kan aflede sig fra angsten ved at være optaget på arbejde eller med andre aktiviteter, men så snart man skal slappe af eller ikke er i gang med noget, så mærker man uroen og anspændthed tydeligere. Andre drikker nogle genstande, når de kommer hjem fra arbejde for at ’falde ned’ eller drikker inden de skal i seng, for at kunne falde i søvn. Nogle udvikler desværre et overforbrug af beroligende piller, alkohol eller hash på samme konto.

Generaliseret angst kan behandles i
individuel terapi ved hjælp af bl.a. kognitiv terapi med fokus på bekymringerne (1).  

Bestil din tid nu på mobil 26 52 45 18 eller jettehavgry@gmail.com


(1) Angstforeningen.dk den 15.12.2009


Angst, frygt, nervøsitet (1) 


Angst er en ubehagelig følelse af, at der er fare på færde, uden at der behøver at være det, og ofte uden at man ved, hvorfor man er angst.
 

Frygt er derimod en følelse, man får, når man kender grunden til den og vurderer at der reelt kan ske noget farligt.


Nervøsitet er en følelse af usikkerhed, mindreværd og angst eller frygt for at man ikke kan leve op til sine egne eller andres forventninger.

(1) Netpsykiater.dk 11.12.2009

 


Juster din angstalarm i terapi

Man kan ikke fjerne angsten helt fra et menneske, fordi angsten er en del af vores naturlige forsvarsberedskab og sædvanligvis er det godt at have et beredskab.

Problemet kan dog opstå ved at nogle mennesker har et beredskab, der aktiveres alt for let og alt for højt.  Har man det,  bliver man så at sige ofte plaget af høje, men falske angstalarmer.

Og hvad er så mere naturligt end at forsøge at undgå de ting, der uløser alarmerne? Det er en logisk måde at forholde sig til problemet på, men den er alligevel ikke god. For pludselig er det angsten, der er bestemmende for,  hvad du gør og ikke gør, mens det i virkeligheden burde det være dig, der bestemte.    

Sammen med mig og ved hjælp af terapi kan vi justere niveauet for, hvornår alarmen går i gang og/eller skrue så langt ned, at angstalarmen ikke plager dig så meget mere. Og så du får fred til, at gøre det, der er rigtigt at gøre i dit liv uden at blive forstyrret hele tiden. Og tro mig, arbejds- og livsfred gør virkelig en kæmpe stor forskel for hvordan det hele ser ud og former sig. 

Bestil din tid nu på mobil 26 52 45 18 eller jettehavgry@gmail.com 


Forebyg angst

Man kan hjælpe sine børn til at blive mindre angste ved at give dem en god og tryg, men ikke overbeskyttet barndom og ved at være opmærksom på, at de ikke udsættes for traumer, f.eks. i forbindelsen med mobning i skolen.

 

Når man er voksen er der mange ting som kan udløse eller forstærke angst, f.eks. skilsmisser, afvisninger og nederlag. Pas godt på hinanden og husk at man kan lære at give afslag og irettesættelser på en ordentlig måde. 

 

Hold øje med det psykiske arbejdsmiljø. Pres og krav fra overordnede og kollegaer på arbejdspladserne kan udløse angst. Hvis du ikke bliver støttet af miljøet omkring dig, er grunden til at støtte dig selv med terapi, så meget desto større.  

 


Tilbage til h
ovedsiden:
ID Psykoterapeut Jette Havgry, Fredensborg, Nordsjælland. Tæt på Hillerød, Helsingør og Hørsholm.
Velkommen!

© Copyright Jette Havgry.

Privatpraktiserende ID-Psykoterapeut MPF Jette Havgry HD(A)| Stationsvej 7, st. | 3480 Fredensborg | Tlf.: +45 26 52 45 18 | jettehavgry@gmail.com